έργα

visuals

νέα

εμείς

επικοινωνία

Πρόταση για δημιουργία κελύφους γύρω από μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. (συμμετοχή σε διαγωνισμό)

Η ανθρώπινη παρουσία σε συνδυασμό  με τη μηχανή

Προσπαθώντας να διερευνήσει κανείς τη μορφή και τη λειτουργία του κελύφους μιας διαμορφωμένης και σταθεροποιημένης κάτοψης όπως της δεδομένης, καταλήγει στη διαπίστωση πως η σχεδίαση “μορφολογικών” στοιχείων δεν μπορεί παρά να οδηγείται από την κατοψική λειτουργία ως απόρροια της και ως φυσική της συνέχεια.
Τα λόγια του Le Corbusier “ Η κάτοψη είναι ο Γεννήτορας ” βρίσκονται-για μια φορά ακόμα- στο επίκεντρο του concept πάνω στο οποίο βασίζεται η πρόταση. Μελετώντας την λειτουργία της, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο μηχανολογικός εξοπλισμός ως γραμμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, κατισχύει της παρουσίας του ανθρώπου και μονοπωλεί την εργονομία και την οικονομία του χώρου ως ανεξέλεγκτος και κυρίαρχος “κάτοικος” του κτηρίου. Η διάταξη του ηλεκτροπαραγωγού “εργοστασίου” εάν δεν είχε την ανάγκη προστασίας απο τα καιρικά φαινόμενα, θα μπορούσε να σταθεί από μόνη της, διαμορφώνοντας χώρο χωρίς κέλυφος και επιστέγαση. Συναντάμε αντίστοιχες καταστάσεις σε όλο το κόσμο και ιδιαίτερα

Η διαμόρφωση του κελύφους και της στέγης -στην πρόταση αυτή- αποσκοπεί κυρίως να αποδώσει ξανά το χώρο στον άνθρωπο. Η λειτουργία τους έχει τρεις βασικές συνιστώσες:
• Αποτελεί ένα προστατευτικό διάτρητο προστατευτικό “μανδύα” για τον μηχανολογικό εξοπλισμό ενω παράλληλα επιτρέπει το διαμπερή αερισμό.
• Διαμορφώνει μια περιμετρική διαδρομή ή οποία βελτιώνει την προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα της διάταξης.
• Μορφώνει ενα οπτικό “φίλτρο” οριοθετώντας το “μέσα” απο το “έξω” με σαφήνεια ενω παράλληλα παραμένει ειλικρινές. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου με όλες τις συνθήκες φωτός, μέρα και νύκτα.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως (σίδηρος και μπετόν) είναι τα βασικά οικοδομικά υλικά της εγχώριας παραγωγής ωστε να εξασφαλιστεί η οικονομία της κατασκευής και να ελαχιστοποιεί το οικολογικό της αποτύπωμα .
Η στέγη από “σάντουιτς” στραντζαριστής λαμαρίνας και μονωτικών υλικών,επικρεμάται με συρματόσχοινα στους τέσσερις ιστούς που αποτελούν προέκταση του μεταλλικού φέροντος οργανισμού του κελύφους. Στεγάζει τις διατάξεις παραγωγής , τη διαδικασία ανεφοδιασμού της δεξαμενής καθώς και την διαδικασία καθαρισμού-απομάκρυνσης των υποπροϊόντων της καύσης ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για συνεισφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάνελ στις υπό κλίση επιφάνειές της.
Οι τέσσερις όψεις διαμορφώνονται από την επανάληψη του μοναδιαίου μεταλλικού στοιχείου μορφοσωλήνα ορθογωνικής διατομής 25x15 cm (λαμαρίνα πάχους 2mm).

Το διάτρητο κέλυφος- ικρίωμα δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του εργοστασίου να επιτηρεί την αυτοματοποιημένη διαδικασία και να επεμβαίνει όπου απαιτηθεί . Είναι επίσης σχεδιασμένο έτσι ώστε η περιμετρική διαδρομή-έκθεση- να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ομάδες επισκεπτών (πχ σχολεία) που θα ενημερώνονται για τη λειτουργία του εργοστασίου επί τόπου.
Οι κλειστοί χώροι του κτηρίου, για το προσωπικό και τις γεννήτριες, προδιαγράφονται να κατασκευαστούν με τοιχία εμφανούς μπετόν.

Το συνολικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα ισχυρό τοπόσημο σε οποιοδήποτε “τυπικό” οικόπεδο βιομηχανικής περιοχής, ορατό μέρα και νύκτα από μεγάλη απόσταση και εν κινήσει (διερχόμενα αυτοκίνητα επί του παρακείμενου αυτοκινητοδρόμου) που προσκαλεί τον επισκέπτη και δεν τον απωθεί χωρίς να προσπαθεί να “κρύψει” το εσωτερικό του . Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα είναι μια “πράσινη” ενέργεια, φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το κτήριο της DosGroup “τσεκάρεται ” ως ο τόπος που πραγματοποιείται η διαδικασία αυτή! Με αυτό το τρόπο ισοσκελίζεται στη πράξη το ισοζύγιο της σχέσης “μηχανή-άνθρωπος” που έγερνε επικίνδυνα προς τη μεριά της “μηχανής”.

Δυνατότητα περιήγησης επισκεπτών στην εγκατάσταση

Νυχτερινή άποψη της εγκατάστασης

Βορειο-Ανατολική όψη

Νότιο-Δυτική όψη

Αξονομετρική διαμήκης τομή Α-Α

Αξονομετρική διαμήκης τομή Β-Β

 

41ARCHITECTURE ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΜΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ . ΙΚΕ 2ος όροφος, Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι Τ.Κ.: 15234 ΤΗΛ.: 213-0055324